WAT ZIJN LEDS en HOE WERKEN ZE?

Om te weten wat een LED is en hoe deze werkt moeten we, noodgedwongen, ietsjes technischer gaan. Sorry hiervoor... , maar dat kan niet anders.

We proberen aan de hand van een artikeltje dat we op internet hebben gevonden een simpele en korte uiteenzetting te geven van de LED.

Mogelijk breiden we dit artikeltje achteraf nog verder uit...IETS TECHNISCHER

LED is een afkorting voor "Light Emitting Diode" ofwel licht uitstralende diode.

De werking van de LED is dus gebaseerd op de diode; een stukje halfgeleidertechniek dat licht geeft als er een stroom doorheen loopt. Elektrisch bekeken zijn LED's normale PN-dioden, die in de doorlaatrichting worden gebruikt. De kleur van het licht is afhankelijk van het gebruikte halfgeleidermateriaal.


LED-principe.JPG

Het licht van de LED komt uit een beperkt oppervlak. Het licht is met een lensje gemakkelijk te bundelen tot een gerichte straal. Hierdoor is een LED minder geschikt voor vervanging van lampen die het licht in meerdere richtingen uitstralen zoals een TL Lamp of een gloeilamp. Om dat toch te realiseren moet er gebruikgemaakt worden van slimme lensen en constructies.

De uitdaging is om een LED te maken met een hoger vermogen waarbij de lichtkleur en lumen stabiel kunnen worden geproduceerd. De kleur van een LED wordt bepaald door de materialen waaruit de LED is opgebouwd. Huidige witte led's zijn eigenlijk blauwe LED's met een laagje fosfor. Ook zijn meerkleuren LED's verkrijgbaar. Dit zijn vaak twee of meer geïntegreerde LED's. LED's werken bij een lage spanning (tussen de 2 en 5 Volt) waardoor ze afzonderlijk niet zo heel veel licht geven. Doordat men een steeds hogere lichtopbrengst probeert te creëren moet de LED gekoeld worden omdat niet alle energie in licht wordt omgezet.


Voordelen van LED's zijn:

  • Niet schokgevoelig (minder onderhoud)
  • Duurzaam (minder onderhoud en houdbaarheid)
  • Milieuvriendelijk (minder materiaal en recyclebaar)
  • Lage temperatuur dus veiliger (brandgevaar)
  • Laag energieverbruik (CO2 uitstoot laag en minder kosten)
  • Design mogelijkheden (klein en bijna overal in te designen)
  • Bijna geen IR en UV uitstraling (minder schadelijk voor mens, dier en materialen)
  • Minder insecten, deze komen af op IR en UV licht. (comfort)

Nieuws Menu